Peltoluonnossa on keväistä tunnelmaa

Jokihovin ympäristön laajoilta aukeilta ovat lumet hävinneet jo lähes kokonaan. Muutamien varjon puolella olevien ojien pohjilla on vielä likaisia lumi- ja jäälaikkuja muistuttamassa juuri päättyneestä talvesta. Nyt kannattaa olla liikkeellä aamuvarhain, jos mielii nähdä pelloilla ruokailemassa ja yöpymässä olleet mahtavan kokoiset kurki-, hanhi- ja joutsenparvet. 

Peltojen lintu, töyhtöhyyppä, on jo saapunut ja kuovia odotellaan näinä päivinä. Kala- ja naurulokit lentelevät jokiuoman ja peltojen yllä, napaten välillä rannan tuntumasta pikkukalan, välillä laskeutuen talven alta paljastuneelle kynnökselle kastemadot ja lierot mielessään. Ilahduttavasti lisääntynyt ruskosuohaukka on myös jo saapunut pesimäpaikoilleen. Haukka lentelee taidokkaasti maiseman yllä pikkujyrsijöitä etsiskellen. Alue on täynnä lintujen ääniä ja kevään riemukasta, odottavaa tunnelmaa. Muutaman viikon kuluttua koneiden äänet täyttävät pellot, uusi sato kylvetään kasvamaan viljaville lakeuksille.

Istuskelen jokipenkalla ja katselen ympärillä vilisevää elämää. Mitäs tuolla metsäsaarekkeen lähettyvillä liikkuu? Neljä metsäkaurista on saapunut ruokailemaan. Porukkaa johtaa isompisarvinen kaurispukki, jota muut seurailevat. Kauriita avoimessa maastossa tarkkaillessa täytyy pysytellä kohtalaisen aloillaan. Pienenkin liikkeen havaittuaan eläimet pinkaisevat nopeaan pakolaukkaan. Täällä pätee hyvin vanha totuus: jos maltat istua kymmenen minuuttia hiljaa paikallasi, näet aina jotakin kiinnostavaa. Näille retkille voit lähteä yhdessä kanssamme.
https://www.jokihovi.fi/ajankohtaista/kevään-luontokuvausleiri


metskauriitjpg
Kuvat ja teksti: Hannu Virtanen